Psu Problem??

6 replies [Last post]
rc822
Offline
Joined: 12/03/2010
Posts: 4

Hi All

Over the past month ive be have a problem with my computer. Ive got a Asus Crosshair II Formula motherboard and a xfx 850w Psu. When I flip the power strip on the back of the Psu so from 0 to l it takes around 5 minuites for the ROG logo to light up, and then turn on my computer. During the 5 mins the ROG logo flashes on and off until theres enough power going to it. Hope someone can help

Thanks

david179057
Offline
Joined: 01/15/2012
Posts: 208

did you make sure your 24 pin wires in all all the way? they can come loose

Asus P8P67 Deluxe : i7 2600k : Corsair Vengeance 8 GB 1600
Asus GTX 560 Direct Cu II OC : Corsair H100
Kingston Hyper X 3K 120 GB : WD Caviar Black 1 TB : Windows 7 Home Premium
OCZ ZT 750W PSU : CM 690 II

rc822
Offline
Joined: 12/03/2010
Posts: 4

Thanks for your reply, unfortunately yes I have checked all wires are seated properly

eire1274
eire1274's picture
Offline
Joined: 09/12/2003
Posts: 1154

It sounds to me like the power protection portion of your PSU is failing to charge correctly, and it will not supply proper power to the motherboard during a "fail state" during warmup. Flashing LEDs are an indication of this, and this typically is a capacitor that is seeing early failure. It fails to hold a charge, triggering the "ground fault" protection, but over several minutes it "warms up" and holds the charge to allow function. You will likely see total PSU failure in the near future, and it would be wise to replace it before it (potentially) takes out your mainboard during it's death throws.

Nick McDermott

Razear
Razear's picture
Offline
Joined: 12/30/2008
Posts: 1116

If your PSU warranty is still intact, it will be a good idea to send in an RMA.

rc822
Offline
Joined: 12/03/2010
Posts: 4

Thanks you very much for your advice, sadly its an old psu and have had it for many years so its now out of warranty.

])aRnOk
])aRnOk's picture
Offline
Joined: 04/11/2001
Posts: 1138

Time for a new PSU :(